Haber & Etkinlikler

MEDİKAL ONKOLOJİ


KANSER TEDAVİSİNDE UMUT VEREN YENİLİKLER

Bundan 10 yıl önce kanser tedavileri, ağırlıklı olarak tek şekilde; kemoterapi ile yapılıyordu. Bu, bazılarımızda işe yarıyor bazılarımızda da sonuç vermeyebiliyordu. Mesela ben. 16 kemoterapi aldım, cilt kanseri olan dedem ise 6. Ben de işe yaradı ama onu kaybettik. Son 4-5 yıldır ise kanseri “kronik” hastalık haline getirme
yolunda adımlar atıldığı ve artık tek çarenin kemoterapi olmadığını biliyoruz. Bu da biz hastalar için umut demek. Peki, bahsi geçen o son çalışmalar neler? Kansersiz yaşam mümkün mü? İspanya’nın Madrid kentinde düzenlenen dünyanın en saygın kongrelerinden; “European Society for Medical Oncology” ESMO Avrupa Onkoloji Kongresi’nde hem gazeteci hem de kanser “survivor” olarak bu sorulara yanıt aradım.

 

TIBBI Onkolog Prof. Dr. Yeşim Eralp’in me­tastatik hormon pozi­tif meme kanseri hasta­larında yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik ça­lışması ise kongrede ser­giye çıktı. Kendisi ile- ya­bancı hocaların ilgisinden fırsat bulup- posterinin önünde buluştuk. Diyor ki: “Kanseri ‘ölümcül’ bir hastalık olmaktan çıkar­ma yolunda immunote­rapi ve yeni nesil ilaçla­rın önemi malum. Ancak buna direnç gösteren türler de olabiliyor. Bu kongrenin öne çıkan ko­nulardan biri de buydu. Bu noktada bir sonraki adımda hangi hasta için hangi teda­vinin daha uygun olduğunu kanıtlanmış çalışmalarla öğ­renmiş olduk.”

KONJUGE İLAÇLAR UMUT VERİYOR

Bir diğer konu da kan­ser hücresine direkt ula­şan ve kemoterapinin hüc­re içine verilmesini sağlayan, hastanın sağ kalım süre­sini yükselten, ki ben bu ilaçların güdümlü birer füze olduğu kanaatinde­yim, ADC yani konjuge ilaçlardı. Biz, Türkiye’de bu ilaçları, örneğin meme kan­seri tedavilerinde, belirli has­ta gruplarında zaten kulla­nıyoruz. Ancak bu ilaçların ‘umutsuz’ denilebilecek farklı kan­ser türleri için de işe ya­radığını gösteren yeni çalışmalar var. Jinekolo­jik kanserler; endometri­al ve over kanserlerinde ise bugüne kadar tek bir teda­vi vardı, kemoterapi. Yine çalışmalar gösterdi ki tedavi­ye immunoterapi eklendiğin­de daha iyi sonuç elde etmek mümkün. Tüm bu çalış­malar yakın gelecekte kanseri ‘kronik’ bir has­talık haline getirebilmek için. Hastalarımızın doktor­ları ile konuşarak, tüm bu çalışma ve ilaçlara erişim şansı ise çok yüksek.”

 

KANSER TEDAVİSİNDE UMUT VEREN YENİLİKLER

 

 

 


İletişim Bilgileri

Fulya, Teşfikiye Mah, Hakkı Yeten Cd.
Fulya Terrace Center No:14 D:83
Şişli, İstanbul

Yararlı Linkler

Please publish modules in offcanvas position.