Haber & Etkinlikler

MEDİKAL ONKOLOJİ


Kanserde birinci ilaç Umut Umudu hiç kaybetmemek gerekiyor.

Dünyada her 8 kadından biri meme kanserine yakalanıyor.

Bir kısmının kanseri de metastaz yapıyor. Yani ileri evre, yani diğer organlara sıçrama ihtimali olan meme kanseri.
Evet, tehlikeli.
Ama umutsuz değil! Umut, hiç tükenmemeli! Bu hastalığın birinci ilacı umut! İşte Pfizer Onkoloji’nin, moda tasarımcısı Hatice Gökçe’yle birlikte gerçekleştirdiği, ‘İleri Evre Meme Kanseri Farkındalık Projesi’ bunu anlatıyor.
Bir umut çağrısı. “Biz de varız, yalnız değilsiniz!” demek istiyorlar.
Aslında Moda Haftası’nda bir defileyle bu sosyal projeyi taçlandıracaklardı. Ne var ki, Moda Haftası iptal oldu, defile de ileri bir tarihe ertelendi.
Hatice Gökçe ilginç bir kişilik.
“Hiçbir şey göründüğü gibi değil!” sözünün canlı kanıtı.
Dışarıdan son derece düz duruyor. Hatta sıradan ama içinde çok sıradışı, avangard ve tabu yıkan bir kadın barındırıyor. 98’de kendi adıyla tasarım atölyesi kurduğundan beri, modada alışıldık kodları sorgulayan, deneysel bir tarz benimsedi ve ezber bozmayı tercih etti. Bir sürü sivil toplum projesinde de aktif olarak yer aldı. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da en özgün ve en iyi tasarım ödüllerini aldı.
Bu son meme kanseri farkındalığı projesi için tasarladığı koleksiyonun adı ‘Yeni Hikâyeler.’
Çok hoşuma gitti, dayanamadım, koleksiyondan bazı parçaları ben de giydim, sizi Hatice Gökçe ve İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Yeşim Eralp’le baş başa bırakıyorum...

Röportajın tamamı için tıklayınız.

 

İleri evre kanserde de yaşam kurtaran tedaviler var

Prof. Dr. YEŞİM ERALP / İ. Ü Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi




Ne kadar yaygın bir sorun meme kanseri?
-Oldukça yaygın. Her yıl, dünyada 1.7 milyon kadına meme kanseri teşhisi konuluyor. Dünyada da, Türkiye’de de çok önemli bir sorun. İstatistiklere baktığımız zaman kadınlarda sıklık oranı birinci sırada. Kansere bağlı ölümler açısından baktığımızda da ikinci sırada.

Kanserin gelecekteki vahametini nasıl görüyorsunuz? Giderek artacak mı?
-Kanser sıklığı, bazı türlerde gerçekten arttı. Amerika kanser istatistiklerine bakacak olursak, iki kişiden birinin bir kanser türüyle karşılaştığını ve her 4 kişiden birinin kanserden öldüğünü görüyoruz. Bu sayılar gerçekten korkutucu. Bu nedenle kanserle savaş ve tedavi araştırmaları tüm toplumların önceliği olmalı. 2005-2009 yılları arasındaki rakamlara göre meme kanseri en sık görülen kanser türü. 20 yıl içinde de yıkıcı bir güç haline gelecek. Ama tedavi yöntemlerinin gelişmesi sayesinde, hastalar ileri evrede olsalar bile, uzun süreli ve çok seçenekli tedaviler mevcut. Yani umudu kaybedecek bir durum yok. Fakat bu ileri tedaviler, beraberinde komplikasyon ve maliyet sorunu da getiriyor. O yüzden gelecekte, daha çok kanser tedavisi ve daha çok kanser hastasının iş istihdamı zorunluluğu ve bunun getirdiği sosyal ve mali yük gibi meseleler kapımızda bekliyor. Onkolojinin böyle bir sorunu olacak.

Gelecekte kişiye özel tedavi ve kişiye özel ilaçlar nasıl uygulanacak?
-Son yıllarda, genetik tanı ve tedavi yöntemlerinin gelişmesiyle beraber, kanserli hücrelerin eskiden beri bildiğimiz basit biyokimyasal ve fiziksel olaylarla kontrol edilemediği anlaşıldı. Tam tersine, tıpkı bir bilgisayar beyni gibi, birbiriyle çok karmaşık iletişimler içinde olan sayısız elektronik yollarla yönetilen bir sistem olduğu ortaya çıktı. Anlayacağınız, her kanser türünde, hatta aynı tip kanseri olan her hastada bile farklı olarak şekillenebiliyor. Dolayısıyla biz biliyoruz ki, artık patolojik olarak aynı tipte görünen iki meme kanseri bile genetik olarak farklı davranışlar sergileyebiliyor. İşte buna yönelik, her hasta için ayrı ayrı planlanarak uygulanan tedavilere, ‘Hedefe yönelik tedavi’ veya ‘Kişiselleştirilmiş tedavi’ diyoruz. Yani her kanser için, ‘haute couture’ tarzı tedavi uygulamak anlamına geliyor. Meme kanseri de bu konuda en çok araştırmanın yürütüldüğü hastalıklar arasında. Çok şanslıyız ki, meme kanserinde hem erken evrelerde, hem de ileri evrelerde, hastaların daha sağlıklı olarak yaşamlarına devam etmelerini sağlayan, hatta yaşam kurtaran kişiye özel tedaviler bulunuyor.


İletişim Bilgileri

Fulya, Teşfikiye Mah, Hakkı Yeten Cd.
Fulya Terrace Center No:14 D:83
Şişli, İstanbul

Yararlı Linkler

Please publish modules in offcanvas position.